Plan på dekis

Idag drog 10 000-tals människor in från förorten Linköping till Slaka city. Ett av Östergötlands större jippon — Slaka Marknad – drar verkligen till sig folk från när och fjärran! Ja, här kunde man höra allt från typisk syd-Skeda dialekt och tog jag inte miste så var det även ett äldre par från Kärna!

Men för mig, som gammal Slakabo, var det en sorgens dag. Fotbollsplanen, så förfallen och – ja, jag skulle rent av vilja säga – kränkt! På denna plan har storheter som Ralf Edström, Roland Sandberg, Anders Puskas Ljungberg med flera satt sina dobbavtryck. Det var i början av 1970-talet och man spelade en träningsmatch mot SAAB. Idag duger denna fornstora arena bara som P-plats för shopping-glada människor. Litet plåster på såren var dock markanden med alla trevliga aktiviteter och alla trevliga saker man kunde köpa. Allt från fågelholkar till lätt förkolnad grillkorv. En härlig folkfest! Spökbana för de litet större barnen och hoppborg fanns för de minsta. Så missa inte Slaka marknad nästa år. Men snälla: Parkera INTE bilen på fotbollsplanen!! Gå dit istället och skänk den östgötska fotbollens guldera en tanke. Det är den värd. Men vart tog den vägen?

Arena i förfall

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Publicerat i Kul?
6 comments on “Plan på dekis
 1. Martin R skriver:

  Akta dig så du inte förvandlas till Håkan Karlsson. Han har givit ut en liten bok om de övergivna fotbollsplanernas ”arkeologi”.

 2. Lars L skriver:

  Det enda som fotbollsplanen i Slaka har med arkeologi (och Håkan Karlsson att göra) är att den omges av gravar på tre sidor. Bland annat ”världens största domarring”. Jag har på annan plats försökt att argumentera att i området har det funnits ett gigantiskt gravfält, typ nåt åt Tifthållet eller så.

 3. Katja skriver:

  Slaka marknad? Aldrig hört talas om! Skäms på mig antar jag..
  Kanske märker man inte av den när man är van vid Skänninges..? *s*

 4. arkland skriver:

  Schänninge marken: huke däj! Fö här kommer Slake marken!!

 5. Peter skriver:

  Ja var med och krattade och klippte gräsplanen som pöjk. Sedan, en vinter, kom stora lastbilar och la på ett tjockt lager sand så att SAAB kunde vinterträna på vår fina f.d. gräsplan. Men vi Slakagrabbar knöt bara händerna i fickorna – inte kunde man säga emot SAAB inte! Så nu har den fina gröna planen till slut förvandlats till parkeringsplats och får ta emot läckande oljor och andra miljögifter.

 6. arkland skriver:

  Peter, jag kom ihåg det där. Det var förjäkligt. Tänk om vi hade haft en riktig gräsmatta! Jag tror att det var därför som Slaka aldrig fick ett riktigt bra fotbollslag. Vi var ju trots allt lovande hela bunten, Oskar, Hägga, Roffan och Benvitemärgen. Men SAAB fick sitt straff, det gick åt helsike med både fotbollen – och JAS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: