Öppet spjäll?

rapportom10ar.jpgMartin Rundkvist tar upp två intressanta frågor i en blogg. Den jag skulle vilja upphålla mig vid gäller arkeologers förhållningssättet till att tillgängligöra resultat. Förr var det Avhandlingen som hägrade. Rapporten var inte lika viktig, framförallt gällde det att hålla på informationen till Seminariet eller Avhandlingen. Med uppdragsarkeologin blev Rapporten en stor framgång, särskilt en tjock en. Och var det en riktig tjock en kunde det dröja 10 år innan någon utanför den lilla kretsen fick ta del av materialet. Nu kan man, om man haft tur, få till både en Populärbok, Rapport och Avhandling, på ett och samma projekt. Men vad är nästa steg?

Sedan några år börjar flera grävfirmor att presentera grävresultat för en bredare krets på webben. Och det sker inte sällan under grävningens gång. Riksantikvarieämbetets Avdelning för Arkeologiska undersökningar var nog först med att systematiskt och brett tillgängligöra resultat i ”loggboksformat”. Martin Rundkvist har tagit konceptet ett steg längre. Att rapportera löpande från fält är legio. Men att släppa in alla kollegor och andra att öppet delta i tolkningsprocesser är inte fullt lika vanligt. Martin R väljer att beskriva sitt arbetet såhär:

This is collaborative research in overdrive: I make data available and everyone gets to take part in their interpretation. I make use of the bits that convince me and give due credit in print. Besides, I have amateur participants in nearly all my fieldwork. Everybody wins: both scholarship and the public.

Borde inte detta vara en normalitet i grävbranschen?

Annonser

Verksamhetsutvecklare med inriktning på webb och nya medier. Statsanställd. Fritidsfotograf och fd arkeolog. Web, development, social web, amateur photographer.

Tagged with:
Publicerat i Arkeologi, Rapport
5 comments on “Öppet spjäll?
 1. Martin R skriver:

  Som jag ofta diskuterat med en viss känd arkeolog är de flesta grävningar nog för trista för att någon annan än de inblandade skall vilja lägga någon möda på att tolka resultaten.

 2. arkland skriver:

  Undrar vem denne kände arkeolog kan vara…Det är klart att en hel del grävningar och föremålsfynd är väldigt introverta och intill döden ointressanta. Det är naturligtvis inte dom jag avser utan jag vet att det finns ganska många grävningar som skulle kunna presenteras och öppnas upp för ”kollaborativ” medverkan.

 3. Martin R skriver:

  En projektblogg under fält- och rapportarbete är ett bra sätt att fånga upp kloka ideer från den intresserade allmänheten, tror jag. Samtidigt som det ökar skattebetalarnas entusiasm för dyra grävningar. (-;

 4. Martin R skriver:

  Tycker att det Martin och Lars gör är fantastiskt bra. Själv är jag fanatiskt intresserad av järnålderns centralplatser och hoppas att Martin och Lars skall kunna få igång långsiktiga stora projekt fokuserade på VG och ÖG. Det verkar som man behöver hitta en riktig dönare typ Uppåkra för att kunna komma loss i en större omfattning eller..?

 5. Martin S skriver:

  Skulle vara Martin S.. sorry Martin R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Senaste kommentarer
 • RT @GFFN: Unbelievable scenes outside the French presidential palace as Paul Pogba breaks out with the now famous N'Golo Kanté chant, Desch… 1 hour ago
 • Deeped in sunset. #flickr flic.kr/p/Kqky38 @deeped 11 hours ago
 • RT @loordathome: Gick vi med på att smöra Putin med 1 månads VM i syfte att ge Pussy Riot chansen i 1 minut? 14 hours ago
 • RT @SvD: 19-årige guldhjälten Mbappé skänker sin VM-bonus på 4,5 miljoner kronor till Premiers de Cordee, som ger funktionshindrade barn mö… 14 hours ago
Kategorier
Flickr Photos
Tidgare inlägg
%d bloggare gillar detta: